Pages Navigation Menu

media man blogt over de biologische moestuin

Wie wordt de Beste moestuinder van Nederland?

Dat de moestuin populair is, dat wisten we al. Zelfs het NOS Journaal van vrijdag 6 maart besteedde aandacht aan de wachtlijsten die voor nutstuinen zijn ontstaan. Ook Albert Heijn speelt met een actie voor kinderen in op de hype.

Het winkelende publiek ontvangt tot 15 maart bij Albert Heijn bij elke 15 euro aan boodschappen een gratis moestuinpotje met zaadjes. Blijkbaar vinden kinderen het best spannend en leerzaam om zelf groenten, fruit en kruiden te verbouwen, want er stond onlangs een behoorlijke rij jongetjes bij de ingang van een supermarkt te zeuren om de potjes. Dat komt natuurlijk mede door het verzameleffect, want je kunt sparen voor wel 20 soorten plantjes. De actie is niet nieuw want in 2013 konden klanten van de DekaMarkt al meedoen aan de spaaractie ‘Mijn Dekatuintje’, waarmee ze hun eigen groenten konden kweken.

De gekte slaat echter helemaal toe met het nieuw televisieprogramma van de EO dat op donderdag 12 maart van start gaat. In navolging van diverse wedstrijden op de buis begint dan de speurtocht naar de Beste moestuinder van Nederland.

Van Hollandse Bodem op NPO 1
Zes weken lang strijden acht duo’s op NPO 1 om de titel Beste moestuinder van Nederland. Tooske Ragas presenteert de moestuinwedstrijd die van de deelnemers een goede oogst vraagt, maar ook nog eens overheerlijke kookkunsten. Bij kasteel Amerongen hebben de deelnemers aan het begin van de lente een stukje grond gekregen en een bak met zaden. Vanaf dat moment is de groei gevolgd en zijn drie maanden later de opnames van het programma gestart.

Elke aflevering oogsten de deelnemende koppels iets van hun eigen stukje grond om er vervolgens in de kookopdracht een lekker gerecht van te maken. Het is vervolgens aan juryleden Jonathan Karpathios en Dieneke Klomper om te bepalen welke deelnemers de competitie moeten verlaten. Jonathan Karpathios is een gepassioneerd topchef, die uitsluitend kookt met biologisch geteelde producten uit zijn eigen tuin en kwekerij. Ook kweker Dieneke Klompe heeft haar eigen hoogwaardige biologische kwekerij.

Naast het programma is er bij elke aflevering een speciaal online magazine vol inspiratie, recepten van chefkok Jonathan en handige tips van kweker Dieneke. In het eerste magazine is onder andere een kennismaking met de kandidaten te vinden en tips voor de start van een eigen moestuin.

De eerste aflevering van het programma is te zien op 12 maart 2015 om 20.30 uur op NPO 1.