Pages Navigation Menu

media man blogt over de biologische moestuin

EU stelt teelt van oude gewassen strafbaar

De Europese Unie wil tuinders in de toekomst verplichten om goedgekeurde zaden te gebruiken. Sterker nog: de teelt van oude gewassen wordt strafbaar, zelfs als de teelt plaatsvindt in de eigen tuin.

De Europese Commissie dient op 6 mei het ontwerp van een dergelijke verordening in bij het Europese Parlement. Dit blijkt uit een artikel op de Duitse website “Deutsche Wirtschafts Nachrichten”. Een vertaling van het artikel staat op de site Biojournaal.nl

Hoe onwaarschijnlijk het plan ook klinkt, toch is het waar. Zaden van oude en zeldzame gewassen hebben weinig kans op goedkeuring. Zelf gekweekt zaadgoed mag na invoer van de nieuwe regeling niet meer verhandeld worden, noch mag er in winkels en groothandels zaaigoed verkocht worden waar geen EU keurmerk voor is afgegeven.

De maatregel is tot stand gekomen dankzij intensief lobbywerk van Monsanto en een aantal andere grote bedrijven uit de voedsel- , chemie- en zaadindustrie. Monsanto dringt de landbouw ook al jaren genetisch gemanipuleerde maïs op, onder het voorwendsel dat hiervoor minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.

Indien deze regelgeving daadwerkelijk in werking treedt, dan dreigen bijzondere groenten te verdwijnen. Bovendien wordt iedere tuinder afhankelijk van die wereldwijd werkende grote zaadbedrijven, zoals Monsanto.

Tot nu toe werden oude en zeldzame zaadvariëteiten buiten schot gehouden. Maar als de plannen doorgaan mogen tuinders en particulieren niet eens meer hun eigen zaden uitkiezen.

Consumenten hebben vervolgens geen keuze meer over wat ze willen eten en welke smaken ze willen beleven. De grote zaadbedrijven bepalen dan wat er op het bord terecht komt.

Het is niet de eerste keer dat de overheid krankzinnige plannen in petto heeft voor de moestuinier. Al in de jaren ’80 bemoeide de overheid zich met de hobby tuinders. Toen werd er een volkstuinbelasting ingevoerd. De gedachte was dat de moestuin voedsel leverde en dat dit als inkomen kon worden gezien.

In het filmpje bij dit blog is te zien hoe een moestuinier een belasting aanslag van 18.000 (toen nog) gulden kreeg opgelegd. Bekijk het filmpje en oordeel zelf.

Er is echter een belangrijk verschil: het hele idee van de volkstuinbelasting is satire maar de plannen van de Europese Unie zijn niet zo grappig.