Pages Navigation Menu

media man blogt over de biologische moestuin

De slotenknipper

Naast leuke voorvallen vinden op het volkstuincomplex ook regelmatig minder prettige zaken plaats. Diefstal is een van de dingen waar je als moestuinier helaas regelmatig mee wordt geconfronteerd.

Meestal beperkt de diefstal zich tot het illegaal oogsten van groenten uit een tuin. Blijkbaar zijn er mensen die van gestolen groente moeten leven. En dat is natuurlijk schrijnend. De meeste tuinders vinden groenteroof heel vervelend. Niet vanwege de waarde, maar vanwege het gevoel dat een andere letterlijk de vruchten van je arbeid plukt.

De tuinders willen best een deel van hun oogst beschikbaar stellen aan mensen die het nodig hebben. Of een donatie doen aan de voedselbank. Er is immers toch regelmatig te veel groente om zelf te oogsten.

Soms gaat de diefstal wat verder en worden wel dingen van waarde weggenomen. Zo ben ik eens een rol kippengaas kwijtgeraakt. Kost toch 60 euro. De moestuinvereniging leed vorig jaar echter het grootste verlies. De net aangeschafte motorpomp voor het besproeien van de gewassen werd binnen twee weken ontvreemd. Tijdens een nachtelijk bezoek werd de schuur opengebroken. Ook de, met dikke sloten vergrendelde kast moest eraan geloven. Een totale schadepost van meer dan duizend euro.

De meest bizarre diefstal vond in een weekend plaats. Onbekenden knipten met een tang alle hangsloten van de gereedschapskisten. Uit de kisten werd echter niets ontvreemd. Blijkbaar ging het de dieven om het kleine beetje koper waarvan de sloten deels zijn gemaakt.

Maar wat moet een dief met dertig doorgeknipte hangsloten? Wat zegt hij tegen de oud-ijzerboer als hij het schroot aanbiedt? Welke smoes moet je dan als dief verzinnen? Dat je dertig keer je sleuteltje bent kwijt geraakt? Dan moet je als slotenknipper zelf toch aardig verknipt zijn.