Pages Navigation Menu

media man blogt over de biologische moestuin

Weg met de beschaving!

BeschavingFebruari is al op de helft. Tijd om de nestkastjes voor de vogels op te hangen. Ik heb er vijf in het plantsoen naast de moestuin geplaatst en de buurvrouw heeft er twee. We proberen het de mezen en vinken zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

De buuf en ik proberen biologisch te tuinieren. Daarbij maken we dankbaar gebruik van onze zingende vrienden, die ongedierte vreten. Zeker als de vogels jongen hebben kunnen ze enorme hoeveelheden slakken, luizen en rupsen aan.

Een aantal van onze kasten is elk jaar succesvol. Regelmatig vliegen ouders af en aan met snavels vol pieren en ander voedsel voor hun kroost.

Maar in de buurt van onze tuinen, daar huist de beschaving in drie-laags flatgebouwen. En die beschaving brengt huisdieren met zich mee.

Nou waren huisdieren ooit heel nuttig. Honden beschermden tegen indringers en hielden de kuddes bij elkaar. Katten hielden de voorraadkelder vrij van muis en rat. Maar inmiddels zijn kat en hond een gezelschapsdier.

Onderdeel van die beschaving is dat je een dier niet in een woonkamer opsluit.

Dus vinden die dikke katten het wel fijn dat ik mijn tuintje zo lekker omspit en ragfijn aanhark. De zachte warme aarde lijkt een grote kattenbak. Vast heel wat fijner dat die droge korrels thuis. En bovendien veel milieuvriendelijker dan dat grit, dat vaak niet eens in de GFT-bak mag.

Het is best gevaarlijk dat ze poepen in de tuin, want kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten, zoals toxoplasmose.

De beschaving laat die huiskat lekker ravotten in de frisse buitenlucht, zodat het dier zijn instincten niet verliest. Daarom liggen regelmatig volgevreten katten te loeren op de jonge vogels. Te loeren op mijn biologische bestrijders!

Beste mensen, laat die kat toch lekker thuis. In mijn ogen getuigt het pas van beschaving als je in het wild levende dieren de ruimte geeft om te overleven, ook al gaat dat misschien ten koste van het gedomesticeerde dier.