Pages Navigation Menu

media man blogt over de biologische moestuin

Hou de voorjaarskriebels in toom

raamtuinHet is ’s nachts nog koud ’s. En ook overdag komt het kwik nog niet hoog. Maar toch heb ik voorjaarskriebels. Een enorme drang die ik bij meer mensen bespeur.

Zelfs als ervaren tuinder moet ik me elk jaar inhouden. Niet te vroeg beginnen, het blijft lastig. Maar dit jaar is het nog erger. De kriebels worden aangewakkerd door de enorme hoeveelheid aandacht voor tuinieren in de media. In veel tijdschriften staat tegenwoordig iets over de moestuin. Moestuinieren is een hype.

Met name in de grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht is het heel hip om te tuinieren. Er worden zelfs cursussen voor beginnende hobbytuinders gegeven. De bijeenkomsten van ‘Gezonde Moestuin Cursussen’ in de steden zijn als eerste volgeboekt. De cursusdagen op het platteland lopen nog wat minder hard, zoals is te zien op de site van cursusleidster Janneke Tops.

Voor de stedeling zonder eigen grond worden in de bladen diverse alternatieven voor de tuin aangedragen. Met een ‘vierkante meter tuin’ op het balkon of met een ‘raamtuin’ kan de stadsmens de hang naar de natuurlijke voedselproductie bevredigen. In NRC Handelsblad van 23 februari schreef de bekende tuinspecialist Alma Huisken zelfs over ‘emmer-telen’: pootaardappels in emmertjes op het balkon.

Van de vierkante meter tuin worden veel kant en klaar exemplaren verkocht. De jonge Jelle Medema begon in 2008 met een website over dit onderwerp. Inmiddels heeft hij zijn website geheel vernieuwd en er een webshop aan gekoppeld. Jelle heeft een boek gepubliceerd en verkoopt kant en klare Makkelijke Moestuinen, een begrip dat zelfs als merknaam is gedeponeerd. In een paar jaar is dit hobbyproject van een veertienjarige scholier uitgegroeid tot een bedrijfsmatig project.

Ook de site van raamtuin biedt de stedeling inspiratie om eigen groente te verbouwen. In verticale tuinen voor het raam, of – en dat is de nieuwste trend uit Frankrijk – met optakelbare tuinrekjes voor het raam. Er staat een bijzonder fraai voorbeeld van deze Franse vinding op de site.

Maar de bladen beginnen zo vroeg met het aanwakkeren van de hype, dat de lezer eind februari al het gevoel krijgt dat het seizoen is losgebarsten. Ik moest er zelfs even de zaaikalender bij pakken om gerustgesteld te worden. Kalm aan, er is nog tijd genoeg!