Pages Navigation Menu

media man blogt over de biologische moestuin

Een domme actie

Zaterdag 23 maart is het weer zover, tenminste bij mij in de gemeente. Dan houdt de ROVA de jaarlijkse compostdag. De ROVA is als vuilverwerker actief is in 20 gemeenten, waaronder Meppel, Steenwijkerland, Staphorst, Westerveld, Urk en Hardenberg.

Elk jaar biedt de ROVA tijdens de compostdag alle inwoners de mogelijkheid om gratis compost te halen. Maximaal een kubieke meter losse compost of twee zakken van 30 liter.

Mijn grond is hongerig, dus ik wilde graag veel losse compost. Ieder normaal mens doet dat met een aanhangwagen, maar ja, mijn auto heeft geen trekhaak. Ik heb wel een stationwagon. Handig!

Dus daar ging ik, gewapend met een plastic zeil en een bats op weg naar het milieustation. Het stond wel een beetje raar: als enige zonder karretje in de rij voor de losse compost. Maar ik klapte heel behendig de achterbank weg. Spreidde het zeiltje in de auto uit en was rap met de spade. De karretjes lieten zich vol storten door een shovel. Bam, in een keer een kuub in het bakkie.

De mannen van de ROVA mochten dat eigenlijk niet doen. Immers, er was wel eens een aanhangertje door de assen gezakt. Oude krakkemikkige aanhangertjes. En dan volgde een claim. Daar kon de ROVA dan weer voor opdraaien. Dus, scheppen was eigenlijk verplicht maar de mannen zien wel eens wat door de vingers.

Ik was dapper aan het scheppen want de shovel kon mijn auto natuurlijk niet volstorten. Ik voelde me wel wat bekeken en het duurde lang. Ik stond ook duidelijk in de weg. Schep, schep.

Toen ik klaar was stapte ik tevreden in de auto. Maar de compost was zo gaan stuiven dat de ramen van binnen helemaal dicht zaten van het stof. Ook het dashboard, de bekleding, de ventilatieroosters. Alles onder de compost.  De damp kwam nog van de broeiende compost af, dus de ruiten condenseerden van binnen. Het werd echt een smerige bende.

Stoïcijns reed ik weg. Nagelachen door de mannen van de ROVA. Van de bult losse compost reed ik langs de plaats waar mensen de zakken konden ophalen. Per persoon maximaal twee. Maar daar stonden brave burgers zak na zak in hun auto te mikken. En de jongens van de ROVA, tja die zien wel eens wat door de vingers.

Daar reed ik met mijn los gestorte, stuivende en dampende compost: langs de keurig schone zakken die netjes in kofferbakken werden geladen.

Wat een domme actie… van mij.