Pages Navigation Menu

media man blogt over de biologische moestuin

Mogelijk kwart minder kanker door bio-voeding


Mensen die voornamelijk biologische groente, zuivel, granen en vlees eten, hebben een kwart minder kans op kanker. Dat blijkt uit een onderzoek onder 68. 946 mensen in Frankrijk. Maar dit resultaat is meteen al omstreden.

De resultaten zijn maandag 22 oktober gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine onder de titel: Association of Frequency of Organic Food Consumption With Cancer Risk.

De onderzoekers houden echter een grote slag om de arm. De onderzocht groep bestond voornamelijk uit vrouwen (78%) met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 44 jaar. De deelnemers waren over het algemeen hoger opgeleid en hadden een gezonder leefpatroon dan de gemiddelde Franse bevolking. Mogelijk dat deze eigenschappen sowieso al leidden tot meer consumptie van bio-voeding en een lagere kans op kanker.

In het gerelateerde commentaar van drie Amerikaanse onderzoekers, dat werd gepubliceerd onder de titel ‘Organic Foods for Cancer Prevention—Worth the Investment?’, wordt daar ook direct naar verwezen. Werd het onderzoek niet uitgevoerd onder mensen die al voldoende bewegen, niet dik worden, weinig worst en rood vlees eten, toegevoegde suikers mijden en meer volkoren producten, groente en fruit eten? Kortom: onder mensen die bewust omgaan met hun gezondheid?

Daarnaast ligt de gemiddelde leeftijd van de onderzochte personen laag. Op 44-jarige leeftijd hebben nog niet heel veel mensen kanker. Het onderzoek omvat dan ook een te korte periode. De deelnemers werden slechts vijf jaar lang gevolgd.

Kortom: het onderzoeksresultaat lijkt spectaculair maar er blijven nog zoveel vragen en onzekerheden, dat meer onderzoek nodig is.